Mår på loftet er en udbredt plage i Danmark. Når der er tale om større dyr på loftet, er der ganske ofte tale om en husmår på loftet.
Mår på loftet er bestemt ikke nogen fornøjelse
Mår på loftet er et efterhånden typisk scenarie i vores lille land. Det sker nemlig oftere og oftere, at de små, smidige og super hurtige skadedyr kommer på besøg.
Når der er tale om larm, skrig, fodtrin mv. på loftet, er der ganske ofte tale om en husmår på loftet. Se hvor nemt en mår kommer ind via mur og nedløbsrør i videoen nedenfor.
Her på siden kan du se flere videoer om måren. Du får også masser af råd til at fordrive den, og du finder en pokkers masse fakta om måren generelt.
Vil du selv i gang med mår bekæmpelse, kan du kontakte os og få tilsendt vores populære lugtspray. Den er specialudviklet til at skræmme måren væk. Læs mere om hvad kunderne siger om lugtsprayen her.
En mår på loftet kan forårsage skader på f.eks. isoleringen, hvilket stort set altid er tilfældet, hvis den er flyttet ind. Derudover vil den oftest både give gener som larm (skrig, fodtrin mv.) og lugtgener (den urinerer i egen ‘bolig’, og den lader ådsler ligge og forrådne).
Resenborghus’ samarbejdspartner i Europa
Få mere information
Skal vi tage direkte kontakt til dig? Benyt dig af formularen, og vi ringer til dig hurtigst muligt.
Er det en husmår på loftet?
Når det handler om større dyr på loftet, er der ganske sikkert tale om husmår på loftet. Det er den mårart, der findes flest af i de danske egne. Det er 100% sikkert den mårart, der er tale om, hvis der er mår på loftet. Det er også den eneste mårart, der ikke har noget imod at være så tæt på mennesker. For det har de nemlig ikke! Modsat skovmåren og mårhunden, der er andre mårarter, og de kommer ikke nær huse og andre bygninger. Læs mere nedenfor.
Magter du ikke at tage kampen op mod en mår på loftet selv, eller har du ikke tid? Så tag kontakt til os. Resenborghus er DK’s førende i bekæmpelse af husmår på loftet med landsdækkende service. Det er uforpligtende at få et tilbud.
Mår på loftet – hvordan kommer måren ind?
For nogle er det et under, at der kommer mår på loftet, for der er jo langt fra jord til tag. Men det er nu ikke så mærkeligt, når man ser på, hvor viril og klatredygtig den er.
I videoen ovenfor kan du se, hvordan der kommer husmår på loftet. Mange bliver overrasket over, at en mår faktisk kan kravle lodret op ad en mur. Men den har skarpe kløer, og er meget adræt, så det er slet intet problem. Den kommer nemt op i tagrenden. Og kan den finde et hul ved eller i taget, har du hurtigt en mår på loftet. Det der er mest irriterende og bekymrende er, at den ikke flytter ud igen lige med det første. Faktisk kan den sagtens opholde sig på et loft en hel sæson.
Samtidig kan en husmår også springe MEGET langt. Flere meter faktisk. Så er der træer eller buske i nærheden af huset, kan den springe direkte over på taget eller tagrenden. Hvis du f.eks. mangler fuglenet/fugle-blokke, lige hvor taget starter ved tagrenden, så er det ikke umuligt, at en husmår får adgang til loft eller skunk.
Hvad laver en husmår på loftet?
En husmår på loftet er ikke som sådan noget at være bange for.
Men selvom en husmår ikke angriber mennesker, er den en pænt irriterende og ikke mindst ubuden gæst. En mår på loftet efterlader sine ekskrementer, og spiser og fortærer, hvad den nu slæber ind af døde/halvdøde dyr og ådsler. Det den ikke spiser, ligger og rådner og samler spy i sommerperioden. Det betyder, at der spredes en “herlig” duft.
En mår kan lave væsentlige skader på loftets isolering, og i sjældne tilfælde bide i husets el-installationer. Derfor er det vigtigt at sætte ind på et tidligt stadie. En husmår på loftet er svær at slippe af med, når den først er sluppet ind. Men det er bestemt ikke umuligt at få den ud. Og så skal den ‘bare’ holdes ude!Mår på loftet i Danmark – hvordan ser en mår ud
Sådan undgår du mår på loftet
De fleste opdager desværre først en husmår på loftet, når den er flyttet ind. Derfor er det naturligvis bedst at forhindre den i at komme ind til at starte med.
En mår kommer ikke ind på loftet ad samme vej som dig. Det ville være lidt skræmmende, hvis den brugte døren. Nej, den kommer typisk ind ved hjælp af en skæv tagsten, en vindskede, tagrenden eller små huller langs tagryggen. Alle huller større end et par centimeter, er nødt til at blive lukket af. Kun på den måde sikrer du, at du ikke får besøg af en husmår på loftet, når det begynder at blive koldt i efterårs- og vintermånederne. For det er her, at de gerne vil rykke indenfor.
“Ligesom ordentlig køkkenhygiejne er vejen frem til at undgå skadedyr som bananfluer, er et veltætnet tag vejen frem til at undgå mår på loftet. MEN vores erfaring siger, at der hvor husmåren vil ind – der kommer den ind… ”
Kent Resenborghus Skadedyr ApS
Hvordan får man en mår på loftet til at flytte ud?
En mår på loftet skal fordrives hurtigt, og vi ved, gennem mange års erfaring, præcist hvordan man skal gøre. Mange forsøger forgæves med alverdens remedier som høj musik, de såkaldte mårskræmmere (mårrepellere) og mårsirener, skarpt lys og alt muligt andet. Men det er yderst sjældent, at det virker. For ikke at sige; aldrig. Du er altid velkommen til at ringe og få et uforpligtende tilbud på fordrivelse af en mår. Vi kører ud i hele Danmark.
Drop gift mod husmår – det er ikke tilladt
Det er ikke tilladt at bruge rottegift eller andre typer af gift til bekæmpelse af husmår på loftet. Dette skyldes, at den gerne slæber sin mad med rundt, og derved kan både mennesker og husdyr (hunde og katte) nemt komme i kontakt med giften. Noget andet er, at den kan have unger. Og så vil de sulte ihjel, hvis moderen dør. Kontakt i stedet os, så vi kan hjælpe dig af med den ekstremt irriterende husmår på loftet. Og når moderen fordufter, tager hun helt sikkert sine unger med.
En mår på loftet skader ikke mennesker. Men til gengæld skider den loftet til, ødelægger isolering og ledninger, og den larmer utroligt meget. Derfor er en husmår på loftet en alt anden end velkommen gæst.
Du finder meget hurtigt ud af det, hvis du har fået besøg. Delvist fordi at det larmer på loftet, som var en stor koloni af rotter i gang med at holde fest. Eller man får tanken om, at en “tyveknægt er på spil”. Det er især i de tidlige morgentimer, hvor vi selv gerne vil sove, at måren laver spektakel. Finder du husmårens ekskrementer, der er cirka 10 centimeter lange og indeholder hår og knoglerester, kan du være stensikker på, at du har fået en ubuden gæst. En husmår på loftet kan på få uger forvandle det fra et opbevaringsrum til et stinkende latrin uden lige. Derfor er det vigtigt at handle, når du ved, at det er en mår, der er på spil.
Husmåren går ofte løs på isoleringen i huset, og den er derfor en særdeles dyr gæst at have på besøg. Endnu en grund til at få fordrevet husmåren i tide. Forsikringen dækker oftest ikke! Læs mere her
Husmår på loftet – kan de undgås i bestemte huse?
Kan man undgå at få besøg af en husmår på loftet ved at bo i en særlig hustype? Desværre nej. Du kan ikke undgå besøg af mår på loftet ved at bo i en særlig eller bestemt hustype. Stråværkshuse, lejligheder, parcelhuse, sommerhuse – måren er ikke kræsen, og hvor den får adgang til taget, flytter den også hellere end gerne ind.
Hvor gammel bliver en husmår?
En husmår bliver ofte mellem 10 og 12 år gammel. Om du ligefrem kan have en husmår på loftet i så mange år, tja, det er der vidst ingen der har data på.
Husmår størrelse og vægt
En husmår bliver let op til 70 centimeter lang, hvoraf halen dog udgør en tredjedel af længden (krop ca. 45 cm. hale ca. 25 cm). En hanmår vejer 1½-2 kilo, og en hunmår vejer 1-1½ kilo. Så trods dens længde, er der ikke meget gods i den. Derfor har den også super nemt ved at springe langt og ikke mindst; at kravle direkte op af mure og nedløbsrør. (Som du kan se i videoen). Så indgangsvejene for en husmår på loftet er mange. Det gælder ‘bare’ om at lukke hullerne/adgangsvejene i selve taget…
Mår ekskrementer/ afføring – kendetegn
Du kan være sikker på, at du har en eller flere mår på loftet, hvis du finder ekskrementer af en vis størrelse. Og så er du ikke i tvivl om, hvorvidt det er en mår eller rotter.
En mårs affføring /ekskrementer er ca. 8-10 cm lange og omkring 1-2 cm. bredde. Havde der været tale om rotter på loftet, ville du finde ekskrementer i en størrelse på ca. 1-2 cm lange og ½ cm tykke. Så der er ingen tvivl, hvis du finder afføring fra en husmår på loftet.
Mår i Danmark
Der findes mår i det meste af Danmark samt syd for grænsen.
Husmåren findes ikke i resten af Skandinavien, da Danmark er dens nordligste grænse. Svenskerne slipper også; men vi danskere er ligesom tyskerne, belgierne og hollænderne nødt til at slås med husmåren.
Kan der komme mår på loftet hvis man bor på Bornholm?
Der kan faktisk ikke komme mår på loftet, hvis du bor på Bornholm. Solskinsøen, og nogle af de andre danske øer, slipper for at døje med husmår på loftet og i bilens motorrum.
Hvorfor kommer der mår på loftet?
Nu hvor du har fået mår på loftet, så undrer du dig måske over, hvorfor den er flyttet ind. Men det er ikke så sært endda. Der er jo lunt og tørt på et loft. At det bliver mere og mere almindeligt at få besøg af en husmår på loftet i byområder, skyldes også en lettere adgang til føde. Man skulle måske tro, at en mår blev skræmt af al vores larm og støj. Men det er en tilvænningssag. Måren har ganske enkelt vænnet sig til mennesker, biler, musik og andet larm. Derfor er husrådet med musik eller radio på loftet, heller ikke effektivt mere.
Hvis du selv har mod på at tage kampen mod en husmår på loftet op, så får du et held og lykke med på vejen. Du kan altid se, om der skulle være andre gode gode råd til mårbekæmpelse på Google.
Hvis du derimod ikke har lyst selv, eller ikke har tid til det, så kontakt os.
Mår arter – der findes flere slags
I Danmark har vi 2 ‘reelle’ mår arter: husmår og skovmår. Dertil kommer af-arterne; mink, ilder, lækat, brud, grævling, mårhund og selv odderen er medlem af mårfamilien. Men en mår på loftet er altid den almindelige husmår. Skovmåren er den mår-art, der fysisk ligner husmåren mest. Men den opholder sig, som navnet også fortæller, helst i skovområder, og der findes ikke mange af dem. En mårhund er alt for stor og klodset til at kunne besøge et loftsrum, så den er 100% udelukket som gæst.
Forskel på husmår og skovmår – fysiske kendetegn:
På billedet ses en skovmår. Forskellen på en skovmår og en husmår er, at husmårens pels er mere lys brun. Husmårens hvide brystplet er hvid og deler sig i to, hvor skovmårens brystplet er gul og hel. Derudover er husmårens næse lys brun/næsten lyserød, hvor skovmårens næse er sort. Husmåren er lidt større end en skovmår, men ikke meget. Idet bestanden af skovmår i Danmark er faldet så drastisk, er skovmåren totalfredet. Det blev den helt tilbage i 1967.
Skovmåren er endnu mere menneskesky end husmåren, så har du en mår på loftet, så er det helt sikkert husmåren.
Nu hvor mårhunden har gjort sit indtog, får vi nogle gange opkald, hvor kunder spørger, om de har en mår på loftet eller en mårhund. Men de to racer er ikke den samme. Og vi kan berolige dig med, at du ikke har en mårhund på loftet. Mårhunde er langt mere menneskesky end en almindelig husmår, og den er alt for gumpetung til at kunne klatre på mure og nedløbsrør.
Forskel på husmår og mårhund
Forskellen på en husmår og en mårhund er, som du kan se på billedet, temmelig stor. Ud over at mårhunden vejer mellem 5 og 10 gange mere end en mår, så ligner de ikke hinanden. De har heller ikke samme vaner i naturen. Læs evt. mere om mårhundens invasion af Danmark her.
Ligesom grævlingen og vaskebjørnen har en mårhund en slags ansigtsmaske med brede, sorte striber rundt om øjnene – på tværs af øjnene og ned langs kæben. Mårhunden er især kendetegnet ved dens pels, der er sortbrun med hvide eller gullige markeringer og striber.
Konklusionen er altså, at har du mår på loftet, så er der tale om en husmår og ikke en mårhund. Og så skal du i gang med mår bekæmpelse.
Hvad spiser en mår?
En mår spiser helst kød – den er trods alt et rovdyr. Alt fra rotter og egern til harekillinger, pindsvin, skadede fugle og fugleæg. Hvis det skorter lidt på kødsiden, kan den også finde på at spise bær og frugter, når det er sæson. Hvis alt andet glipper, kan den også finde på at spise sig mæt i insekter og andre smådyr.
Har du mår på loftet, kan du også være ‘heldig’ at den udrydder forekommende mus, som den selvfølgelig også fanger masser af ude i naturen. En mår er en god musefælde, men en knap så venligtsindet husgæst. Især markmus er god føde for en mår.
Hvornår får en husmår unger?
Husmåren parrer sig om sommeren, og føder foråret efter op til fem unger (hvalpe). Måren er ikke et dag-dyr, men foretrækker at jage og agere om natten. Derfor kan det være svært at få øje på den, og derfor er mange i tvivl om, hvilket dyr der er flyttet ind. Men larmer det ovenpå om natten, har du næsten helt sikkert en mår på loftet. Mere om husmårens unger/hvalpe her.
Problemer med mår på loftet eller andre steder?
Kontakt Resenborghus Skadedyr på 22 40 61 17 alle dage mellem 7 og 19. Det er uforpligtende. Vi er landets førende i at bekæmpe mår på loftet, og vi har konkurrencedygtige og fair priser. Vi kører ud landsdækkende, og vi hjælper dig selvfølgelig med at holde den ude, når først vi har fordrevet den.
Videoen viser, hvordan en husmår får adgang til loftet