Borebille bekæmpelse

Borebille bekæmpelse – hjælp og råd. Her på siden finder du masser af information om de små skadedyr og bekæmpelse af borebiller. Og vi kan hjælpe, hvis du ønsker en effektiv behandling.

Borebille bekæmpelse i hele landet

Borebille bekæmpelse hos Resenborghus Skadedyr ApS.

Her på hjemmesiden finder du masser af info om de små skadedyr, der elsker at spise træ. For eksempel hvilke tegn på borebiller du skal være opmærksom på. Og hvordan en behandling mod borebiller udføres rent praktisk. Også hvis du vil gøre det selv!

HUSK: hvis du selv vil slippe for besværet, er det uforpligtende af få en pris på bekæmpelse af borebiller. Kontakt os på tlf. 2240 6117Vi har fair priser, kører ud landsdækkende, og bruger et godkendt og miljøskånsomt middel mod borebiller.

Når vi snakker om borebille bekæmpelse her på hjemmesiden, er det bekæmpelse af både billen OG dens larver. Det handler især om de træædende borebille larver, der sidenhen bliver til de fuldvoksne biller. For det er faktisk larverne (der kaldes træorm), der udgør den største fare! Du kan se, hvordan de ser ud på billedet.

bekæmpelse af borebiller - små huller i spær

Bekæmpelse af borebiller – er det nødvendigt?

Bekæmpelse af borebiller – er det strengt taget nødvendigt?

Ja, det er det. Det er absolut nødvendigt at gå i gang med borebille bekæmpelse, hvis der er tegn på, at de er aktive. Mere om hvorfor nedenfor. Der findes forskellige behandlingsformer og midler. Men uanset hvilken behandling af borebiller du vælger, kræver den det rette udstyr og den rette erfaring. Især fordi et middel mod borebiller kan være skadeligt og decideret farligt, hvis det anvendes forkert.

Er der kun tale om et begrænset, mindre område, kan du formentlig selv stå for borebille bekæmpelse. Du kan finde gør-det-selv-midler i din lokale trælast. Men er der tale om f.eks. et helt loftrum eller flere værelser i huset, så anbefaler vi på det kraftigste, at du tager fat på os. Kun med professionel bekæmpelse af borebiller, får man ram på dem alle. Biller (og larver) både formeres og spredes ekstremt hurtigt, så du skal ind i alle kroge, sprækker og selvfølgelig; huller.

Bekæmpelse kræver omtanke

Bekæmpelse af borebiller kræver en hel del omtanke. Man skal gøre sig tanker om, hvad det er man bruger, hvor det bruges og ikke mindst; hvordan det bruges. Man kan hurtigt komme til at skade og ligefrem ødelægge de forskellige ting, hvis man bruger for skrappe midler. Vi har før oplevet, at man selv har været i gang, hvor tante Oda’s antikke spisebord og stole er ætset op. Og alligevel er man ikke kommet skadedyrene til livs. Samtidig er det heller ikke helt ufarligt for kæledyr, hvis man bruger skrappe midler. Omtanke er vigtigt – og det gælder uanset hvilket skadedyr, du vil bekæmpe.

Har du brug for borebille bekæmpelse?

Er du i tvivl om, hvorvidt du i det hele taget har brug for borebille bekæmpelse? Har du mistanke om biller i hus, træværk eller møbler? Så kommer her konkrete råd, så du kan vurdere, om du har brug for hjælp. Alternativt kan du kontakte os, så vi kan vurdere det for dig. Vores råd og forslag bygger på mange års erfaring i branchen. Dette er din garanti for korrekt vejledning og behandling, når der er tale om professionel bekæmpelse af borebiller.

Herunder er en fakta-video om billen og dens larver (træorm), der forklarer deres livscyklus. Så ved du lidt mere om, hvad du er oppe imod. Længere nede på siden finder du mange andre informationer og fakta omkring borebiller. Så er der ikke noget at tage fejl af.

Video om borebille bekæmpelse – og fakta og info om borebillens livscyklus

Se endnu en video med mere info om borebiller og borebille bekæmpelse længere nede på siden.

Tegn på borebiller

Der er som udgangspunkt tre tegn på borebiller:

  • Det første tegn på borebiller er små borehuller i træet. Billerne borer små huller i møbler, lister, paneler, lægter spær eller andre bærende konstruktioner. Hullerne er typisk 1-1,2 mm brede, og er det mest visuelle tegn. Dermed er det også det tegn, langt de fleste opdager først. Derefter graver de sig ind i træet og lægger æg, og derfor ser man ofte, at der kommer flere huller år efter år, hvis ikke man sætter i gang med borebille bekæmpelse.
  • Det andet tegn er ”boremel”. Under hullerne er der ofte en slags hvid-gulligt pulver, der kaldes boremel. Det er en blanding af savsmuld og bille-ekskrementer. Det er endnu et tegn på, at du bliver nødt til at handle hurtigt.
  • Gange inde i træet er et stensikkert tegn på borebiller eller en anden type træædende skadedyr (se mere om husbuk og splintvedbille nedenfor). Men det opdager man selvfølgelig kun, hvis (eller når) træet falder sammen. Billens larver spiser sig vej gennem træet, og ved at bore får de større og større områder at leve på. Det er netop denne underminering af træets konstruktion, der gør borebiller til et decideret farligt skadedyr. Derfor er det nødvendigt med behandling mod borebiller, når de opdages.

Et borebilleangreb kan nemt overses

Det kan være, at du både har set larver eller de flyvende biller nær det angrebne træ – uden at tænke videre over det. Især de voksne borebiller kan nemt forveksles med fluer. Men der er en verden til forskel.

Har du fået foretaget en behandling mod borebiller, så skal du være opmærksom på, at der i flere år efterfølgende, kan drysse boremel ud af flyvehullerne. Også selvom biller og larver ikke lever.

Forebyggende borebille bekæmpelse?

Forebyggende borebille bekæmpelse er ikke sådan ligetil. De træ-ædende skadedyr kan findes i alle træsorter, så du kan ikke beskytte dig med forebyggende bekæmpelse af borebiller ved at vælge en bestemt slags træ.

Når det er sagt, så er der faktisk et godt råd:

Billerne og deres larver trives ofte i fugtige rum, og har de bedste levebetingelser ved en høj luftfugtighed. Omvendt siger vores erfaring efter mange år i branchen, at de ikke findes i rum med en luftfugtighed på under 10 %. Sørg derfor for at have en regelmæssig ventilation af loftsrum, og forsøg at holde luftfugtigheden så lav som muligt. Det er særligt ældre bygninger, over 40 år, der oftest har behov fore borebille bekæmpelse. Så sørg for god udluftning og ventilation.

Borebiller kan faktisk også angribe alle typer af træmøbler. Derfor kan du reelt set ”arve” problemet gennem møbler. Så husk at kigge efter en ekstra gang, hvis du arver farmors gamle skrivebord. (læs om tegn på borebiller ovenfor).

Borebille bekæmpelse – hvordan udføres det?

Borebille bekæmpelse udføres altid ved sprøjtning af de udsatte områder. Vi står altid klar med råd og vejledning, og er klar til at hjælpe dig. Vores behandling mod borebiller er effektiv, miljørigtig, sikker og foretages altid på baggrund af en faglig vurdering. Som nogle af de førende eksperter i branchen, starter vi altid med en konkret vurdering af dit specifikke problem.

Vi vurderer, hvor stor en indsats der er nødvendig. Så lægger vi sammen en plan, der matcher omstændighederne hos dig. Vi har både små og store kunder, private som offentlige, og uanset om den udsatte bygning er stor eller lille, har vi bemanding og udstyr til at håndtere et borebilleangreb. Bekæmpelse af borebiller skal altid tages seriøst, da man med de forkerte midler og redskaber, kan gøre mere skade end gavn.

Middel mod borebiller

Det er et bestemt middel mod borebiller, vi anvender. Det er godkendt til brug af fagmænd inden for skadedyrsbekæmpelse, og det er ikke skadeligt for miljø, mennesker, kæledyr eller møbler. Dog må der ikke opholde sig mennesker eller kæledyr i rummene, når vi sprøjter midlet mod borebiller på diverse genstande. Som I kan se på billedet, er vi også selv nødt til at have maske og beskyttelsestøj på under sprøjtningen, da det ikke må indåndes. Men når først sprøjtestøvet/-væsken har sat sig fast i træet, er der ingen fare på færde for mennesker eller kæledyr. Er du på udkig efter DIY middel mod borebiller? Så læs med længere nede på siden i afsnittet: ‘Gør det selv – bekæmpelse af borebiller‘.

Er borebiller skadedyr?

Undlader man bekæmpelse af borebiller, kan det i værste fald betyde, at bærende konstruktioner i huset falder sammen. Billerne/larverne kan gennem flere år have svækket styrken i træet. Borebillerne kan derfor gøre stor skade, hvis ikke man handler på de tegn, der er beskrevet på siden her. Dertil kommer de kosmetiske skader, som de kan forvolde på møbler eller fritliggende træværk.

Dækker min forsikring behandling af borebiller?

Din almindelige husforsikring (ikke udvidet) dækker typisk ikke behandling af borebiller, da problemet kan være opstået over lang tid. Men at få dit hus behandlet slår ikke bunden ud af dit budget. Det er en myte at borebille bekæmpelse skulle være dyrt. Hos Resenborghus sætter vi en ære i at give dig den bedste behandling af borebiller til den bedste pris. Og det er uforpligtende at få et tilbud.

Har du en udvidet forsikring, der dækker mod svamp og insekter, vil dit forsikringsselskab muligvis dække en behandling mod borebiller. Men det er ikke sikkert. Mange forsikringsselskaber har i de seneste år ændret en del i denne police-type, hvor de ikke dækker skader fra insekter og skadedyr, der ødelægger eller beskadiger træ.

Har du lige overtaget et hus eller en anden type ejendom med tegn på billerne, og står der ikke noget om dette i tilstandsrapporten, så vil din ejerskifteforsikring muligvis dække en professionel borebille bekæmpelse.

Står du og overvejer at købe et hus, hvor der er tegn på aktive borebiller, så sørg for at en behandling udføres for ejers regning, inden du selv overtager huset.

Hvad koster bekæmpelse af borebiller?

Hvad koster bekæmpelse af borebiller med professionel borebille bekæmpelse?

En pris på behandling og bekæmpelse af borebiller (træorm/møbelorm) er ikke sådan at give. Prisen kommer helt an på, hvor udbredt forekomsten af billerne (og larverne) er. Altså hvor stort et areal det drejer sig om – og om det udsatte område er let tilgængeligt for os. Men vi har fair og konkurrencedygtige priser på enhver type skadedyrsbehandling, og det er helt uforpligtende at få et tilbud på borebille bekæmpelse.

Uanset hvad, så koster det mindre at få gjort noget ved problemet nu, frem for at lade stå til, så diverse trægenstande bliver ædt op indefra. Hvad enten det er spærrerne, der holder husets tag, eller din antikke sofa, der er udsat for borebilleangreb, så kan det betale sig at hyre os.

Professionel og effektiv borebille bekæmpelse er vejen frem

Vi hører ofte, hvordan man selv har givet sig i kast med borebille bekæmpelse. Det kan være en temmelig farlig og ikke mindst tidskrævende omgang. Især hvis man prøver med petroleum, som jo er brandfarligt. Derfor kan vi kun anbefale at tage fat på os, når det drejer sig om borebille bekæmpelse. De midler vi anvender, er både godkendte til bekæmpelse af træskadedyr, og så ved vi præcist, hvordan vi skal anvende det, så det har den ønskede effekt.

borebille bekæmpelse - hvordan ser borebiller ud

Fakta om borebillen:

Borebillelarver bliver 5-6 mm lange, og udvikles over 2-3 år. Vores erfaring i forbindelse med bekæmpelse af borebiller siger, at larverne kan leve i al slags træ. Men de trives bedst i bløde træsorter. De kan også leve i døde træer, plankeværk og andet træværk. Særligt bygninger af ældre dato har sporene. Prøv at kigge efter næste gang du er i en gammel kirke, hvor problemet er velkendt. Også derfor er vi ofte ude til borebille bekæmpelse i landets kirker. Da borebillen og dens larver forvolder skade over tid, kan man som regel nå at behandle mod dem, inden tømmerets styrke forringes. Du kan læse mere om borebiller hos Miljøstyrelsen.

Kan man selv stå for borebille bekæmpelse?

Hvis du selv overvejer at gå i gang med borebille bekæmpelse, så skal du måske genoverveje. Hvis der eksempelvis er tale om borebilleangreb i hele tagkonstruktionen, hele loftsrummet eller andre større overflader og elementer, så bør du tage fat på en professionel.

Bekæmpelse af borebiller skal håndteres rigtigt, idet biller og larver kan overleve inden i træ i mange år. Bruger du et forkert sprøjtemiddel, eller når du ikke ud i alle kroge, er dit arbejde alligevel spildt.

Men skulle du alligevel have lyst, så bør du sikre dig, at midlet er miljøgodkendt til at bekæmpe skadedyr i træ. (Husk i denne forbindelse på, at nogle DIY-råd ikke nødvendigvis tager hensyn til risiko for brandfare eller ætsning over tid).

Tegn på borebiller eller træorm (larver) i møbler og mindre trækonstruktioner

Har du et møbel med huller, og ligger der savsmuld (boremel) på gulvet ved møblet, så er det sandsynligvis borebiller. Det er vigtigt, at du får gjort noget ved borebilleangrebet med det samme, så billerne ikke spreder sig.

Det er bedst at give alle trækonstruktioner i nærheden af møblet en omgang med et effektivt sprøjtemiddel. Ellers kan du ikke vide dig sikker på, at du får bugt med billerne og også deres afkom (larver/træorme).

Et af de mest effektive midler til borebille bekæmpelse er også miljøgodkendt – og det er dét vi bruger. Du kan se mere om forskellige midler på Google.

Er nogle huse mere udsat for borebilleangreb end andre?

Du har måske bemærket, at der i gamle danske kirker er mange små huller i lægter og spær, og det er tegn på borebilleangreb.

Som hovedregel er bygninger over 40 år mere udsat for problemet i taget end andre. Særligt er fugtige rum med dårlig ventilation de mest udsatte. Det betyder, at nybyggede huse ikke umiddelbart er i farezonen for borebiller i taget. Vil du undgå, at bruge tid på borebille bekæmpelse i tagkonstruktionen er vores råd, at du sørger for at holde dit loft effektivt ventileret. De små skadedyr trives nemlig ikke med en lav luftfugtighed, og er luftfugtigheden under 10%, er du godt rustet mod de træædende skadedyr.

Borebiller i tag og tagkonstruktion – vær opmærksom på disse tegn

Mange husejere går deres tag og tagkonstruktion efter en gang om året, og her er det oplagt at tjekke efter tegn på borebiller og deres larver. De typiske tegn er små (1-2mm) synlige huller i tagkonstruktionen. Det er de såkaldte borehuller/flyvehuller, som de voksne borebiller bruger for at komme ud gennem træet. Gennem flere år i branchen har vi erfaret, at billerne kan findes i alle træsorter. Man kan derfor ikke gardere sig mod borebiller ved at købe en bestemt slags træ. Så finder du små huller i træet (se eksemplet på billedet nedenfor), kan det være tegn på, at du har ubudne gæster.

Et andet sikkert tegn på borebiller er ”boremel” i kombination med bittesmå ekskrementer på gulv eller isolering. Boremel består af det savsmuld, billen og larverne borer ud af spær, lægter eller bjælker og er det gullige pulver, der efterlades under hullerne. Typisk er borebillens ekskrementer også at finde i boremelet. Finder du disse tegn på borebiller, så skal du sætte ind med borebille bekæmpelse med det samme. Ellers spreder de sig.

Se mere om tegn på borebiller ovenfor.

Borebille bekæmpelse skal udføres i tide

Borebiller i tagkonstruktionen udgør en tikkende bombe, og derfor skal borebille bekæmpelse tages meget seriøst. Behandles problemet ikke korrekt, risikerer du at spær eller andre bærende dele mister deres styrke og bæreevne og kollapser. Ved at æde træet op indefra er de små dyr med til at fjerne den styrke et spær har i tagkonstruktionen, og det kan få store konsekvenser. Med vores mange års erfaring med skadedyrsbekæmpelse, er du garanteret en professionel og effektiv bekæmpelse af borebiller hos os.

Vær opmærksom på lidt for gode tilbud på borebille bekæmpelse

Flere af vores kunder har gjort os opmærksom på, at de har modtaget tilbud på borebille bekæmpelse, der lød lidt for godt til at være sandt. En effektiv og varig behandling af borebiller kræver både godkendte bekæmpelsesmidler og det rigtige udstyr. Ikke mindst; så vil et større angreb af skadedyrene også tage nogle timer og muligvis en hel dag i 2 omgange. Det vil kræve 2 behandlinger. Hvis det drejer sig om behandling i eksempelvis en hel kirke eller hele huset, så kan det ikke gøres på et par timer. For at være sikker på, at billerne og deres larver ikke overlever, så kræver det en grundig behandling. Det sikrer vi.

Borebiller i brænde – er der en risiko?

Hvis du finder tegn på borebiller i brænde, der er placeret udenfor, så er der ingen grund til bekymring. Borebiller og underarter vil helt automatisk dø, når du tager det ind i stuen. Her er der (som regel) en lav luftfugtighed og godt varmt ved brændeovnen, hvor du sikkert placerer brændet. Det er som nævnt luftfugtigheden, der er afgørende for, om borebillerne trives eller ej.

Hvordan ser en borebille ud?

Den almindelige borebille er som voksen 3-6 mm lang, den er brunlig med små striber langs dækvingerne. (Se billedet).

borebille bekæmpelse resenborghus skadedyrDét mange ikke ved, er, at det er borebillens larver (også kaldet træorm), der er de store syndere. (Se billedet lidt oppe på siden). Larverne er mellem 5 og 6 mm lange, gullige/hvide og let krumme. De lever kun inde i træet. Larverne / træormene kan leve i træ i årevis, indtil de udvikles til den voksne borebille. Hastigheden på larvens udvikling afhænger bl.a. af træets fugtighed. Nogle mener, at larverne faktisk kan leve i op til 8 år i træ, hvis omstændighederne er gunstige.

Der findes flere arter og underarter af borebiller og træorm

Udover den almindelige borebille, findes der tilsvarende træ-ædende skadedyr, som ofte også kaldes borebiller. Det drejer sig især om husbukken og splintvedbillen.

Husbuk – borebilleart

Husbukken og dens træ-ædende larver lever lystigt i tørt nåletræ, som er den trætype, du ofte finder i tagkonstruktionen på dit hus. Husbukke elsker varme og sol, så derfor kan du også finde dem i plankeværket om sommeren. Er du angrebet af borebilletypen husbuk, så skal du hurtigst muligt sætte ind med borebille bekæmpelse. Et angreb spreder sig nemlig hurtigt. Husbukkene spreder sig om sommeren, ved at flyve fra tag til tag. Så har du fundet tegn på dem (samme tegn som den alm. borebille se ovenfor), så sæt ind nu. Ellers kan det også gå ud over alle dine naboer. Selv Miljøstyrelsen anbefaler, at du opsøger professionel hjælp til bekæmpelse af borebiller / husbukke med det samme.

Splintvedbille – borebilleart

Splintvedbillen opholder sig mest i løvtræ, og findes i naturen i Danmark. Du kan også være uheldig, at få den med hjem fra en rejse, hvis den har opholdt sig i en træ-souvenir undervejs, eller hvis du har importeret tropisk løvtræ.

Af andre borebillearter kan også nævnes; parketbille, rådborebille og ege-borebille.

Det gælder for alle borebillearter, at de kan forårsage store skader. Det er sjældent, at man bliver glad for et skadedyr, der gennemhuller alt fra spær og tagkonstruktion til gamle, antikke møbler. Så har du tegn på borebiller, så skal du i gang med borebille bekæmpelse.

Gør det selv (DIY) – bekæmpelse af borebiller

Du kan afprøve forskellige midler til bekæmpelse af borebiller selv. Eksempelvis petroleum og forskellige typer træbeskyttelsesmidler, der ofte skal sprøjtes ind i træet og dækkes med et lag udenpå. Men der hvor du lettest slipper for borebiller, og holder dem væk (forebyggelse), er ved at sørge for, at huset altid er tørt og varmt. Og ikke mindst; at der er god udluftning.

Er der tale om mindre trægenstande, kan du lægge dem i fryseren i et døgns tid. Borebiller kan faktisk også leve i fletkurve, og kan æde løs af papir og bøger, hvis de opbevares fugtigt. Generelt vil biller og larver løbende sprede sig – især i maj måned, hvor de voksne biller flyver ud af hullerne. Derfor er borebillebekæmpelse et must, hvis du finder tegn på dem.

Borebille behandling i kirker

Da især ældre bygninger med dårlig ventilation er udsat for borebilleangreb, er vi ofte på ‘besøg’ i kirker. Her er der tit behov for borebillebehandling. De små skadedyr kan virkelig forvolde skade. Alt fra alter til prædikestole og kirkebænke kan være udsat. Men værst er det, når skadedyrene begynder at æde de bærende trækonstruktioner.

Kirker er særligt udsatte, da luftfugtigheden er høj. Her kan de små skadedyr finde på at underminere alt, der er lavet af træ.

Vi samarbejder med, og er udvalgt skadedyrsbekæmper hos kirkepartner.dk. Vi har udført borebillebekæmpelse i ældre bygninger og mange kirker i hele landet, så tag trygt fat på os, hvis vi skal afhjælpe problemet med skadedyrene.

Borebille bekæmpelse – pris?

Har du små huller i tagkonstruktionen af træ, eller har du fundet gulligt pulver / savsmuld på loftisolering eller gulv, er det klare tegn på, at du skal i gang med borebille bekæmpelse i tagkonstruktionen.

Vi har mange års erfaring med bekæmpelse af borebiller. Både i almindelige parcelhuse, sommerhuse og ældre bygninger, hvor det gerne er spær og andre trækonstruktioner nær loftet, der er udsat for borebilleangreb. Selvom de antikke og ældre møbler af træ heller ikke går ram forbi.

Vi har desuden stor erfaring med effektiv behandling mod borebiller i kirker og andre ældre bygninger. Se billede referencer her >

Kontakt os i dag og få et uforpligtende tilbud på borebille bekæmpelse. Vi udfører landsdækkende service 24/7, og har konkurrencedygtige priser. Ring 2240 6117 eller udfyld kontaktformularen, og så vender vi tilbage til dig.